lunes, 30 de marzo de 2015

GENÈTICA EN EL COLOR DELS ULLS (ADA I KÍLIAN)


Genètica en el color dels ulls


El tema que hem escollit és la herència del color dels ulls en els humans, ja que ens pareix un dels caràcters més interessants de la genètica. Tots sabem que existeix infinites tonalitats de ulls però en general s’agrupen en tres grups (blau, verd i marró). Aquest caràcter és completament hereditari, és a dir, si tenim els ulls verds és molt probable que almenys un dels nostres pares o avis els tinguin verds.

Aquesta varietat consisteix en la quantitat de melanina (substància que també determina el color de la pell), que conté l’iris. El caràcter dominant és el marró (per això la majoria de gent té els ulls marrons) i els més clars com el verd, blau i els seus variants son els recessius i per tant son menys corrents. Tot i això, l’al·lel verd també domina a l’al·lel blau, llavors la possibilitat de que siguin verds és més gran que blaus. 

Colors d’ulls

MARRÓ
El marró és més fàcil d’obtenir, ja que és l’al·lel dominant. Llavors amb tant sols un al·lel marró al nostre gen ja els tenim d’aquest color. Les possibilitats són aquestes:











VERD
És la probabilitat mitjana, per a tindre els ulls verds no s'ha de tindre cap al·lel marró, és a dir, els seus al·lels han de ser verds i blaus. Com ja hem dit, els al·lels verds són dominants als al·lels blaus. 









BLAU
És el més difícil d'obtindre, ja que tant sols hi ha una combinació possible (tots els al·les blaus). Tot i això hi ha diferents poblacions com per exemple les nòrdiques que tenen una gran població de persones amb aquest color d'ulls. 









Finalment, i seguint la combinació d'al·lels si els dos components del grup (Ada i Kílian) tinguéssim un fill o filla aquest no podria tindre els ulls marrons ja que cap dels dos té cap al·lel marró. Ada (bbVV) [verds]) i Kílian (bbbb [blaus]. Hi hauria una gran possibilitat que el descendent els tinguessi verds ja que la mare (Ada) té al·lels dominants V (verds). Tot i això hi podria haver una possibilitat de blaus si s'agafessin els al·lels blaus de l'Ada.

-Kílian Gil Fabregat
-Ada Pedroche Millán
 4rt A