jueves, 22 de enero de 2015

Les cèl·lules mare i la leucèmia


Ainhoa Reverter i Paula Sancho

Les cèl·lules mare i la leucèmia

Què és la leucèmia?

La leucèmia és un càncer que afecta als glòbuls blancs de la sang. Pot afectar tant a joves com adults per igual. Aquestes cèl·lules sanguínies es formen en un procés que utilitza inicialment cèl·lules mare adultes. Quan els glòbuls blancs madurs són enviats al torrent sanguini, tenen la feina de lluitar contra les infeccions que ataquen el nostre cos.
Quan una persona té leucèmia, les cèl·lules blanques de la sang no creixen ni funcionen eficaçment com ho haurien de fer. Les cèl·lules es tornen cancerígenes i el cos ja no pot combatre les infeccions. El funcionament de tots els òrgans del cos es veu compromès i el pacient és, bàsicament, vulnerable a qualsevol infecció perquè el seu sistema immunitari no funciona com deuria.

Tractament exitós de la leucèmia

Per tractar amb eficàcia la leucèmia, els glòbuls blancs anormals han de ser eliminats, de manera que els glòbuls blancs sans puguin créixer al seu lloc. La quimioteràpia utilitza medicaments molt forts per atacar i destruir aquestes cèl·lules sanguínies anormals. Hi ha grans efectes secundaris i no mata a totes les cèl·lules cancerígenes per ella mateixa. Un transplantament de medul·la òssia pot ajudar a millorar els efectes de la quimioteràpia i restaurar el sistema immunitari del pacient.

Noves teràpies amb cèl·lules mare de la leucèmia

A pesar de l’èxit del transplantament de medul·la òssia tradicional, encara hi ha problemes que han portat al refinament del procediment. En les noves tècniques, els investigadors han trobat maneres d’ajudar a les cèl·lules mare a la sang dels donants a multiplicar-se, cosa que torna els transplantaments més poderosos en la erradicació d’infermetats com el càncer.

Un dels problemes amb les teràpies tradicionals de medul·la òssia es que el donant ha de ser compatible amb el pacient que pateix el càncer. En els nous enfocaments, la tècnica elimina la necessitat de que el donant sigui compatible amb el pacient. La major concentració de cèl·lules mare ofereix resultats més exitosos, ajudant a millorar els resultats finals del pacient.

Millorar el tractament de la leucèmia

Les cèl·lules mare són una teràpia tradicional que ha existit durant dècades, ajudant als malalts per a que el càncer entri en remissió i així ajudar-los a recuperar-se.
En general les noves tècniques per a millorar l’ús de cèl·lules mare són prometedores i esperem que ho segueixin sent per a donar lloc a procediments encara més eficaços per a ajudar als malalts amb aquesta malaltia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario