miércoles, 21 de enero de 2015

El primer tractament amb cèl·lules mare a l’ UE

Laura Bayarri Costas i Ada Pedroche Millan
El primer tractament  amb cèl·lules mare a l’ UE

Encara que les cèl·lules mare podrien algun dia regenerar cervells amb Alzheimer , cors infartats o pàncrees diabètics, la veritat és que els seus primers usos estan entrant, literalment, pels ulls. Un assaig experimental va demostrar que un trasplantament de cèl·lules mare pot curar la ceguesa.   
L' Agència Europea del Medicament  ha recomanat l'aprovació en tota la Unió Europea de la primera teràpia basada en cèl·lules mare, també per tractar una lesió ocular que pot deixar cecs als pacients.
El nou tractament s’anomena Holoclar es basa en un auto transplantament de cèl·lules extretes d’una petita zona sana de l’ull. Desprès aquestes cèl·lules  limbars es posen en cultiu amb nutrients per a que es desenvolupin. Una vegada generat el teixit suficient, aquest es trasplantat a la zona afectada.   A més a més, el tractament amb cèl·lules pròpies del pacient fa que les possibilitats de rebuig siguin menors.
A EE UU, un trasplantament amb cèl·lules mare ha tornat la visió a persones cegues i també ha millorat la vista de pacients amb un dèficit important de visió de forma espectacular.  En total s’han tractat 18 pacients que sofrien dues malalties de la retina incurables. 


 http://elpais.com/elpais/2014/10/14/ciencia/1413306545_752044.html

No hay comentarios:

Publicar un comentario