jueves, 22 de enero de 2015

La malaltia de Parkinson i les cèl·lules mare


La malaltia de Parkinson i les cèl·lules mare
Prop de 4 milions de persones al món pateixen la malaltia de Parkinson, pel qual és una de les malalties neurodegeneratives més comuns.

Què és el Parkinson?
La malaltia de Parkinson és una malaltia crònica i progressiva del sistema nerviós central, que implica la pèrdua de cèl·lules nervioses que resideixen al cervell i que produeixen un químic anomenat dopamina.





La dopamina és un neurotransmissor que permet que els missatges es transmetin a la part del cervell que ajuda a controlar i coordinar el moviment dels músculs.
Els símptomes del Parkinson apareixen quan al voltant del 80% de les cèl·lules productores de dopamina, s’han perdut; per aquesta raó, la gent generalment no se diagnostica fins després dels 55 anys.

Què causa el Parkinson?
La seva causa és desconeguda, encara que sembla que hi ha un important nombre de gens implicats. Altres factors que influeixen, segons les teories, són l’exposició a toxines ambientals, la inflamació, l’acumulació de proteïnes dintre de les cèl·lules, l’estrès oxidatiu, la infecció viral i els canvis en l’ADN.


Teràpia de cèl·lules mare per al Parkinson
La teràpia amb cèl·lules mare és molt prometedora degut a que aquesta malaltia està clarament relacionada amb el fracàs d’un tipus específic de cèl·lula al moment de fer el seu treball. Per tant, si les cèl·lules mare poden ser induïdes a convertir-se en neurones productores de dopamina, ja sigui abans o desprès del transplantament a l’interior del cervell, la recuperació completa del funcionament és teòricament possible.
Gràcies a això s’ha aconseguit un èxit il·limitat als assaigs clínics en els últims 15 anys mitjançant el transplantament de cèl·lules mare embrionàries al cervell de pacients amb la malaltia del Parkinson. Utilitzant la tecnologia d’imatge, anomenada PET, els investigadors van ser capaços de veure que les neurones trasplantades van créixer i van crear les connexions funcionals, reduint la severitat dels símptomes.
                                                                                        
A mesura que els protocols de investigació clínica s’estan perfeccionant progressivament, els científics estan cada vegada més encertats en el principi de que les cèl·lules mare poden ser trasplantades amb èxit, sobreviure i produir dopamina amb les millores esperades del control i la coordinació.
Els assaigs clínics utilitzant el transplantament de cèl·lules embrionàries s’ha portat a terme en prop de 400 pacients de tot el món, però l’ús del teixit embrionari no és un bé a llarg termini com a font de cèl·lules renovables. Actualment, l’objectiu principal dels investigadors és generar un font de cèl·lules que poden cultivar-se en gran quantitat, mantenir-se indefinidament al laboratori i diferenciar-se de manera eficient en neurones productores de dopamina que treballin quan es trasplantin als pacients de Parkinson.

No hay comentarios:

Publicar un comentario