jueves, 2 de abril de 2015

Albinisme, un caràcter hereditari; Maria Fibla i Alexandra Sancho



L'ALBINISME, UN CARÀCTER HEREDITARI


L’albinisme o hipopigmentació és una malaltia genètica en la que hi ha una absència congènita de pigmentació (produïda per la melanina, un pigment que es troba en la major part dels éssers vius) d’ulls, pèl i pell en els éssers humans i en altres animals causat per una mutació en els gens.


L’albinisme és hereditari  (cromosoma 11), es transmet de forma autosòmica recessiva i apareix a la combinació dels dos progenitors portadors del gen recessiu.




Existeixen diferents tipus d’albinisme. La forma més greu d’albinisme es denomina albinisme oculocutani. Les persones amb aquest tipus d’albinisme tenen cabell, pell i color de l’iris blanc o rosat, al igual que problemes de visió.

Un altre tipus d’albinisme anomenat albinisme ocular tipus 1 (OA1) afecta únicament als ulls. El color de la pell i dels ulls de la persona estan en el rang normal. No obstant, l’examen ocular mostra que no hi ha pigment en la retina.

El síndrome de Hermansky-Pudlak (SHP), es una forma d’albinisme causada per un sol gen i pot ocórrer amb un trastorn hemorràgic, al igual que en patologies pulmonars i intestinals.

CURIOSITAT


L’illa de Puerto Rico es considerada la “Capital Mundial del Albinisme”. Considerant l’illa sencera, s’ha calculat que 1/59 habitants es portador del gen.

A Espanya, a una localitat de la Rioja, es registra un alt percentatge d’albinisme oculocutani, un fenomen produït per la consanguinitat. 



- http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/spanish/ency/article/001479.htm
- http://es.wikipedia.org/wiki/Albinismo

Maria Fibla Juan i Alexandra Sancho Reverter



No hay comentarios:

Publicar un comentario