miércoles, 1 de abril de 2015

GENETICA EN SER DRETER O ESQUERRER


GENETICA EN SER DRETER O ESQUERRER

MIKEL QUERALT I ENRIC BORT 


Ser dreter o esquerrer no es fruit del atzar o dels hàbits que establim des de petits, sinó que es la consequencia de un procés d’evolució del sistema nerviós, un procés que es va produint quan creixem i que es necessari per a elevar el grau de complexitat funcional del cervell.

L’ésser humà es la única especie que mostra una diferencia tan forta en quant a les mans, el 90% de la població es dretana.




La ciència encara no coneix exactament el perquè d’un o altre predomini. I sobre aquest tema existeixen varies teories:

  • Alguns científics han investigat i creuen realment que es una qüestió genètica però que no es qüestió d’un gen, sinó d’un gran nombre de gens i per això afirmen que serà impossible en un futur preveure si una persona serà dretana o esquerrana.
  • Uns altres científics van investigar i van descobrir per estadística que el gen que influeix en ser dreter o esquerrer era el gen PCSK6, ho van comprovar amb rates i van observar que si es modifica el gen PCSK6 les rates patien asimetria entre l’esquerra i la dreta.
  • Una altra investigació diu que es el gen LRRTM1 el determinant per a ser dreta o esquerra.


Altres teories:

  • Hi han psicòlegs que diuen que ser dreta o esquerra no es genètic i te a veure amb factors ambientals com l’aprenentatge que reben dels seus pares, la influencia en l’escola o els seus hàbits quotidians.
  • Un gran nivell de testerona al néixer pot provocar se esquerra.
  • Estrès al naixement.
  • Alguns afirmen que no es genètic ja que si un nen es esquerra però els seus pares li  corregixen arriba un moment en que la persona es transforma en dretana.

Com podem observar hi han moltes teories en quant a ser dreta o esquerra (científiques, no científiques, psicològiques…) que ens fan pensar que això encara es un misteri per a nosaltres.

En conclusió, encara no s’ha demostrat cap teoria que sigui definitiva. Ser dreter o esquerrer es pot determinar de moltes maneres, com en el gen PCSK6, un gran nivell de testerona al néixer o fins i tot a l’escola, en temps de Franco, on lligaven la mà esquerra a l’esquena per a que s’utilitzes la mà dreta.


No hay comentarios:

Publicar un comentario